Tarta ze szparagami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki
Ciasto:
♥ mąka gryczana razowa 170 g
♥ olej kokosowy 40 g
♥ siemię lniane zmielone 25 g + 6 łyżek gorącej wody
♥ skrobia kukurydziana 15 g
♥ szczypta soli oraz proszku do pieczenia
♥ 1/2 banana
♥ masło roślinne
♥ bułka tarta
Farsz:
♥ napój sojowy 3 szklanki
♥ płatki drożdżowe 1 łyżka
♥ czosnek 2 ząbki
♥ cebula mała
♥ pęczek szparagów
♥ 1/2 pomidora
♥ skrobia kukurydziana 1 łyżka
♥ oliwa 1 łyżka
♥ śmietana wegańska 2 łyżki
♥ mąka owsiana 3 łyżki
♥ przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Zmielić siemię lniane, a następnie zalać gorącą wodą, przykryć i zostawić na minimum 15min.
2. Mąkę przesiać do miski razem ze skrobią, dodać resztę składników i wymieszać.
3. Dodać siemię i dokładnie ugnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 min.
4. Przygotować formę – natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
5. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na troszkę większe niż forma, wyłożyć na formę i włożyć do lodówki, do czasu, aż nagrzeje się piekarnik (180*C).
6. Przełożyć ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec 10 min.
7. Cebulę pokroić w pióra. Szparagi umyć i pozbyć się zdrewniałych końców, pokroić w kostkę.
8. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mleko i dobrze wymieszać.
9. Do szklanki przelać około 10 łyżek ciepłego mleka i rozpuścić w nim mąkę oraz skrobię, a następnie dodawać do sosu, powoli, ciągle mieszając.
10. Dodać przyprawy i podgotować chwilę, do czasu, aż sos stanie się gęsty.
11. Sos przelać do podpieczonego ciasta i ułożyć na nim szparagi oraz pomidory. Piec w 180*C przez około 20 min.
12. Studzić przy otwartym piekarniku.