Śliwka w czekoladzie
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ciasto w tortownicy ok. 28 cm:
♥ 1 szkl mąki pszennej
♥ 1 szkl płatków owsianych
♥ 1 łyżeczka sody
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ szczypta soli
♥ ⅓ szkl cukru
♥ ⅓ szkl oleju
♥ 150 g śliwek suszonych, wcześniej namoczonych we wrzątku i wódce śliwkowej (ok. 3 łyżki wódki na 1 szkl wody)
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ ½ rozpuszczonej gorzkiej czekolady
♥ ½ szkl mleka roślinnego
♥ 1 łyżka octu
♥ 1 łyżka oleju migdałowego
Dodatkowo:
♥ 4 łyżki wódki śliwkowej (do nasączenia ciasta po upieczeniu)
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru, w drugiej wszystkie mokre + cukier. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj mikserem. Przelej ciasto do tortownicy i piecz ok. 45 min. w 180’C. Z wystudzonego ciasta zetnij niewielką górną część i nasącz ciasto wódką śliwkową.
Masa:
♥ 100 g śliwek suchszych, wcześniej namoczonych we wrzątku
♥ 1 gorzka czekolada, rozpuszczona w kąpieli wodnej
♥ 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała warstwa)
Ubij pianę z mleczka kokosowego. Powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę i dalej ubijaj. Następnie dodaj drobno pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj masę łyżką. Przełóż masę na ciasto i udekoruj startą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki. Masa potrzebuje ok. 30 min. żeby się ściąć.
Smacznego! ♥♥♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/