Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki:

3-4 czerwone papryki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 kartofle
3 łyżki oleju
½ l przecieru pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta płatków chili
1 łyżeczka suszonej bazylii

 

Wykonanie:

Pokrój papryki na ćwiartki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane i przekrojone na pół kartofle, cebulę i czosnek. Polej wszystkie warzywa olejem, oprósz solą i piecz ok. 30 min. w temp. 180’C. Kiedy warzywa się delikatnie przypieką przełóż je do garnka, zalej przecierem pomidorowym i zblenduj ręcznym blenderem. Dodaj ok. litr bulionu (wg uznania, do uzyskania ulubionej konsystencji zupy-krem) i pozostałe składniki. Wymieszaj i zagotuj zupę.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×