Sałatka z bobu, szparagów i komosy ryżowej
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2 porcje:
- 3 szklanki bobu
- 10-15 zielonych szparagów
- ½ jabłka
- 5 pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- garść orzechów laskowych
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wrzuć bób do wrzącej i osolonej wody i gotuj ok. 5-10 min. Im dłużej gotujesz bób, tym będzie bardziej miękki. Przelej ugotowany bób zimną wodą i przełóż do miski. Młody bób zajadam ze skórką, ale możesz też go obrać po ugotowaniu. Jabłko obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i piecz ok. 10 min. w temp. 180’C. Ze szparagów odłam stwardniałą końcówkę, a resztę pokój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, delikatnie posól i piecz razem z jabłkiem jeszcze ok. 7 min. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw oliwą, solą i pieprzem. I gotowe! Możesz jeść tę sałatkę na ciepło, zanim bób i szparagi wystygną, albo na zimno.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/