Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Fasolka szparagowa z azjatycką nutą

Fasolka szparagowa z azjatycką nutą

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub innego)
  • 2 cm obranego, świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli

 

Na wrzącą i osoloną wodę wrzuć fasolkę i gotuj ok. 3-4 min. Fasolka musi być mocno chrupiąca. Odcedź fasolkę, przelej zimną wodą i osusz.

Na woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir pokrojony w cienkie paseczki i sezam. Smaż ok. 1 minutę, aż imbir zacznie się robić złoty. Dodaj fasolkę i podgrzewaj razem jeszcze ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. Pod koniec dodaj sos sojowy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowana fasolka jest chrupiąca, aromatyczna od imbiru i sezamu, i świetnie komponuje się z różnymi daniami kuchni azjatyckiej. Możesz ją podawać z ryżem jaśminowym albo zajadać samą, jako przekąskę.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×