Rogaliki z czekoladą
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 14 sztuk:
♥ Mleko sojowe ciepłe 100 g
♥ Drożdże świeże 40 g
♥ Mąka pszenna 260 g
♥ Olej 40 g
♥ Erytrol 50 g (jeśli chcesz jeść rogaliki bez dodatku w postaci dżemu itp. to możesz dodać go więcej)
♥ Czekolada gorzka około 5 kostek
Przygotowanie:
1. Napój sojowy podgrzej, aby był letni, dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżkę erytrolu i odstaw, pod przykryciem na około 20 min.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej oraz erytrol, wymieszaj ze sobą.
3. Do mąki dodaj napój sojowy z drożdżami.
4. Dobrze ugnieć ciasto i zostaw pod przykryciem na godzinę.
5. Po godzinie ciasto powinno sporo urosnąć. Oderwij część ciasta, rozwałkuj i pokrój ciasto na trójkąty, a następnie dodaj do środka kawałek czekolady i zawiń w rulon. Powtórz to tyle razy ile masz części ciasta 🙂 Podsypuj mąką, aby się nie przyklejało.
6. Piecz w 180*C przez około 15/20min.