Mini deserki z borówkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 200g nerkowców
🌱 sok z 1 cytryny
🌱 puszka schłodzonego mleka kokosowego
🌱 250g borówek
🌱 3 łyżki nasion chia
🌱 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
🌱 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
🌱 3 łyżki oleju kokosowego
🌱 wiórki kokosowe
🌱 opcjonalnie orzechy włoskie lub pokruszone ciastka
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Odlewamy wodę w której moczyły się nerkowce i przelewamy je wrzącą wodą.
Najpierw robimy bazę. Blendujemy nerkowce z sokiem z cytryny, stałą częścią mleka kokosowego, cukrem waniliowym, syropem z agawy i olejem kokosowym. Ale, uwaga! Blendujemy tak, aby pozostały nieznaczne grudki, po to aby masa miała twarogową konsystencję. Jeśli przesadzimy z blendowaniem uzyskamy krem, a nie o taki efekt nam chodzi. Na koniec dorzucamy nasiona chia i ewentualnie dosładzamy jeśli lubimy bardzo słodkie desery. Jeśli ktoś nie chce bawić się w warstwy to wystarczy dorzucić do masy dwie garści borówek, zamieszać, przelać do formy i wstawić ciacho do lodówki. Ale jeśli zależy Wam na odpicowaniu sernika, to czytajcie dalej.
Borówki blendujemy na mus, można dodać dwie łyżki naszej bazy, żeby lepiej się blendowały. Pamiętajcie żeby zostawić ok. 50g borówek, posłużą jako wkład do ciacha i do dekoracji.
Mały garnuszek wykładamy folią spożywczą. Wlewamy do niego ok. 1/3 białej masy, wrzucamy kilka całych borówek. Do pozostałej masy dodajemy połowę zblendowanych na mus borówek, mieszamy łyżką, aż uzyskamy fioletowy kolor. To nasza druga warstwa. Odlewamy tylko połowę. Do drugiej połowy dodajemy resztę musu borówkowego, mieszamy aż uzyskamy ciemniejszy odcień fioletu i całość wlewamy do garnuszka jako trzecią warstwę.
Ostatnią warstwę opcjonalnie posypujemy wiórkami i pokruszonymi orzechami. Orzechy włoskie najlepiej sparzyć, aby pozbyć się gorzkawej skórki. Zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych, pekan lub makadamia. Sprawdzą się również pokruszone ciasteczka.
Odkładamy ciacho do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje przykrywamy garnuszek talerzem i obracamy. Ciasto samo wysunie się na talerzyk, wystarczy już tylko delikatnie ściągnąć folię i udekorować.
Smacznego! ❤