Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Makaron z bobem, chili i pesto z rukoli

Makaron z bobem, chili i pesto z rukoli

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki:

500g dowolnego makaronu, w tym wypadku świderki

1 szklanka niełuskanego, ugotowanego bobu

1 papryczka chili

½ cebuli

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju lub oliwy

100 ml śmietanki sojowej

Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Na pesto (składniki na mały słoiczek, na około 3 obiady):

1 pęczek rukoli (500g)

50g orzeszków piniowych

2 duże ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ziół (np. bazylia, oregano)

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, zamknąć w małym, szczelnym słoiczku i przechowywać w lodówce.

 

Opcjonalnie: wegański parmezan (składniki na 1 obiad)

2 łyżki orzechów (w tym przypadku pół na pół nerkowce i migdały)

2 łyżki płatków drożdżowych

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju lub oliwy (ja użyłam oleju z wiesiołka)

 

  1. Zanim przystąpisz do gotowania obiadu, ugotuj w osolonej wodzie jedną szklankę niełuskanego bobu, odstaw do ostudzenia a następnie obierz ze skórek.
  2. Nastaw garnek z wodą, a gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu.
  3. Pokrój z grubsza cebulę (na plasterki, lub większą kostkę), posiekaj drobno czosnek, a papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki (jeśli nie lubisz pikantnych dań, możesz użyć tylko pół papryczki).
  4. Przygotuj w międzyczasie „wegański parmezan“: zetrzyj orzechy na tarce i połącz z resztą składników, lub zblenduj od razu wszystkie składniki.
  5. Na głębokiej patelni, w woku lub dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj chili i bób i pogrzewaj jeszcze chwilę.
  6. Jeśli makaron jest już gotowy, odcedź go, wrzuć do garnka z warzywami i przemieszaj całość.
  7. Dodaj teraz dwie łyżki pesto z rukoli oraz śmietankę i przemieszaj całość. Jeśli makaron wydaje się być zbyt suchy – dodaj jeszcze łyżkę lub dwie oliwy.
  8. Dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerze lub do misek i podawaj z przygotowanym wcześniej wegańskim parmezanem i świeżą natką pietruszki. 

 

Wartości odżywcze (jedna porcja):

Białko: 22,2g

Tłuszcze: 10,8g

Węglowodany: 96,2g

Błonnik: 7,1g

Kalorie: 569,3

Komentarze wyłączone
×