Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Ciasto drożdżowe z agrestem, truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z agrestem, truskawkami i kruszonką

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki na dużą, prostokątną blachę (około 20 porcji):

Około 500g mąki (warto zostawić sobie dodatkowe 200-300 gramów w zapasie, na wypadek, gdyby ciasto okazało się zbyt wilgotne w trakcie wyrabiania)

20g świeżych drożdży

Około 2 szklanek agrestu i truskawek (można też użyć samego agrestu lub dowolnych proporcji ulubionych owoców)

1,5 szklanki cukru brązowego

1 szklanka mleka roślinnego (w tym przypadku owsianego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki wody

3 łyżki jogurtu roślinnego

Opcjonalnie: zmielona wanilia, ziarenka wanilii lub cukier waniliowy

Na kruszonkę:

1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzać mleko roślinne wraz cukrem, aż ziarenka się rozpuszczą, a całość osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury naszego ciała. W dużej misce rozdrobnić drożdże.
  2. Zalać drożdże zawartością rondelka i wymieszać razem z częścią mąki (około pół szklanki), odstawić zaczyn na około 10-15 minut.
  3. Do zaczynu przesiać przez sitko resztę mąki.
  4. W szklance rozmieszać dwie łyżeczki proszku do pieczenia z dwoma łyżeczkami letniej wody, dodać do masy wraz z trzema łyżkami jogurtu roślinnego i wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto powinno odchodzić od rąk, zatem jeśli jest zbyt wilgotne, należy dosypywać mąki, aż całość osiągnie jędrność i puszystość. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykrywając miskę ręcznikiem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je chwilę jeszcze raz, a następnie wyłożyć nim blachę wysmarowaną uprzednio tłuszczem i wysypaną mąką.
  6. Agrest i truskawki umyć, pokroić owoce na połówki i wyłożyć nimi ciasno powierzchnię ciasta. Posypać owoce z wierzchu wanilią lub cukrem waniliowym dla jeszcze lepszego aromatu.
  7. Gdy owoce będą już wyłożone, można przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki na masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie pokruszyć na małe grudki po powierzchni ciasta. Do kruszonki można też opcjonalnie dodać wiórki kokosowe.
  8. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Po upieczeniu warto zostawić je w piekarniku do ostygnięcia, aby nie opadło.
  9. Podawać ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki odżywcze (na jedną porcję):

Białka: 4,3g

Tłuszcze: 4,7g

Węglowodany: 49,8g

Błonnik: 1,5g

Kalorie: 387,5g

Komentarze wyłączone
×