Krem z kalafiora i gruszki
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ok. 4-5 porcji:
♥ 1 kalafior podzielony na różyczki
♥ 1 mała cebula
♥ 2 słodkie gruszki
♥ ¾ szkl mleczka kokosowego (białej warstwy)
♥ ok. 1½ l delikatnego bulionu warzywnego lub wody
♥ ok. ½ łyżeczki soli
♥ duża szczypta mielonego imbiru
♥ olej do smażenia
♥ garść prażonych orzechów laskowych
♥ świeży tymianek
♥ 4-5 łyżek oliwy
♥ ziarenka z ½ laski wanilii
Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż w garnku na złoto, na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj obrane i pokrojone gruszki i podduszaj ok. 2 min. Dodaj kalafiora i zalej całość bulionem lub wodą, ok. 1 cm powyżej kalafiora. Gotuj ok. 20 min, aż kalafior będzie miękki. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw solą i imbirem i ponownie zmiksuj. Podawaj z prażonymi orzechami i oliwą wymieszaną z wanilią.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/