Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Tarta z burakiem i jabłkiem

Tarta z burakiem i jabłkiem

  • 16 listopada, 2022
  • by

Tofufeta:

Składniki:

180 g naturalnego tofu
⅓ szkl soku z kiszonych ogórków
3 łyżki oliwy
⅓ łyżeczki soli

👉 Pokrusz tofu na małe kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na min. 1 h.

 

Spód (do okrągłej blachy o średnicy 28 cm):

2 szkl mąki (u mnie pszenna)
4 łyżki oleju kokosowego ściętego
½ szkl zimnej wody
½ łyżeczki soli
3 łyżki dowolnych, mielonych orzechów (opcjonalnie)

 

Dodatkowo:

2 średniej wielkości buraki
2 słodkie jabłka
⅓ szkl oliwy
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżego tymianku

👉 Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w półksiężyce o grubości ok. 2 mm. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i tymiankiem.

 

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na spód tarty i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na papierze do pieczenia, na grubość ok. ½ cm i ok. 2 cm ponad obwód blachy do tarty. Przełóż ciasto razem z papierem do blachy, dociśnij mocno brzegi, zrób w spodzie dziurki widelcem i wstaw ciasto do lodówki na min. 30 min. Następnie ułóż na cieście np. groch albo orzechy, żeby obciążyć ciasto i całość podpiekaj w 180’C, przez ok. 15 min. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch/orzechy. Wyłóż na spód tofufetę razem z zalewą, zostawiając ok. 3 łyżki tofufety do posypania na wierzchu tarty (przypieczona tofufeta smakuje wyśmienicie). Teraz poukładaj naprzemiennie okręgi z plasterków buraków i jabłek, zaczynając od brzegu tarty. Na koniec posyp tartę resztką tofufetą i polej wcześniej przyszykowaną oliwą z czosnkiem. Piecz ok. 25 min. w temp. 170’C. Skróć nieco czas pieczenia, jeżeli brzegi jabłek i buraków zaczną się zbyt mocno podpiekać. Tartę możesz jeść zaraz po upieczeniu, ale po ok. 2 h będzie łatwiej ją kroić, jak skruszeje spód. Tarta świetnie się komponuje z rukolą i sosem balsamicznym.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×