Krem z białej czekolady i kokosa z owocami
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (4 porcje):
Na krem:
400g tofu jedwabistego
1 szklanka mleka roślinnego (w tym przypadku mleka z nerkowców)
dwie tabliczki wegańskiej białej czekolady
2 łyżki musu kokosowego
1 laska wanilii
1½ łyżeczki agaru
Na sos (można użyć różnych owoców w odmiennych proporcjach, ale to połączenie jest moim zdaniem najlepsze):
150g mrożonych jagód
150g mrożonych wiśni
2 łyżki słodzika (w tym przypadku erytrytolu)
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
+owoce do przybrania
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej składniki na krem: połamaną na kostki czekoladę, mleko roślinne, mus kokosowy, ziarenka z laski wanilii i agar, do osiągnięcia gładkiej masy.
- Za pomocą blendera zmiksuj tofu i masę czekoladowo-kokosową, rozlej do salaterek i włóż do lodówki na tak długo, aż całość stężeje.
- W międzyczasie w innym rondelku podgrzej owoce i słodzik, aż puszczą sok i będą gorące, Dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj – owoce powinny zgęstnieć i osiągnąć konsystencję lekkiego kiślu. Zdejmij z ognia i odłóż do ostygnięcia.
- Kiedy zawartość salaterek stężeje wylej na powierzchnię syrop owocowy i ponownie włóż do lodówki do szybkiego schłodzenia.
- Przed podaniem wyłóż powierzchnię deseru świeżymi owocami jagodowymi. Podawaj na zimno. Smacznego!
Wartości odżywcze (jedna porcja):
Białko: 6,8 g
Tłuszcze: 23,3 g
Węglowodany: 33,5 g
Błonnik: 3 g
Kalorie: 366,3