Kotlety z buraka
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ok. 12 małych kotlecików:
♥ 4 ugotowane lub upieczone buraki
♥ 100 g suchej kaszy jaglanej
♥ 1 mała cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 8 daktyli
♥ ⅓ szklanki pestek słonecznika
♥ 1 łyżka octu balsamicznego
♥ ⅓ łyżeczki imbiru
♥ ok. ½ łyżeczki soli
♥ ½ łyżeczki przyprawy garam masala
♥ duża szczypta płatków chili
♥ olej
Przygotowanie:
Buraki zetrzyj na tarce na dużych oczkach albo rozdrobnij w malakserze (ale nie ma gładką masę). Kaszę jaglaną ugotuj wg informacji na opakowaniu i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni i trochę rozdrobnij. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum pół godziny. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę. Tak przygotowane składniki przedłuż do jednej miski, dodaj wszystkie przyprawy i ocet i dobrze wymieszaj. Dłonie posmaruj olejem, formuj kotleciki i układaj je na papierze do pieczenia (dzięki olejowi masa nie będzie się kleiła do rąk, kotleciki będą łatwo odchodziły od papieru i ładnie się przypieką). Piecz kotleciki przez ok. 20 min w temp. 170′ C, po czym obróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 7 min. I gotowe! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/