Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Kolorowe pierogi

Kolorowe pierogi

  • 17 listopada, 2022
  • by

Ciasto na ok. 45 pierogów:

♥ ½ kg mąki pszennej + mąka do posypania
♥ ¾ szklanki wrzątku
♥ 2 łyżki oleju
♥ ½ łyżeczki soli

 

Naturalne barwniki:

♥ pomarańczowy: wymieszaj ½ łyżeczki papryki w proszku, ½ łyżeczki kurkumy i 4 łyżki wrzątku
♥ różowy: wymieszaj 1 łyżeczkę proszku z suszonych buraków i 4 łyżki wrzątku (jeżeli nie masz suszonych buraków użyj ok. 5 łyżek soku z tartych, surowych buraków)
♥ zielony: 2-3 łyżki utartej w moździerzu natki pietruszki przetrzyj przez drobne sitko i zielony sok wymieszaj z 2 łyżkami wrzątku

 

Farsz dyniowy na ok. 20-25 pierogów:

♥ ok. 300 g surowej dyni hokkaido
♥ ⅓ szklanki suchej, czarnej soczewicy (po ugotowaniu ok. 5 łyżek)
♥ 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
♥ 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
♥ ½ łyżeczki pasty miso
♥ garść posiekanej natki
♥ duża szczypta płatków chili
♥ olej
♥ sól
♥ 2 ziarenka ziela angielskiego
♥ 1 liść laurowy

 

Przygotowanie:

Dynię ze skórką pokrój na kawałki, posmaruj olejem, lekko posól i piecz w 180′ C przez ok. 30 min., aż dynia zacznie się przypiekać i będzie miękka. Soczewicę wypłucz, przesyp do garnka, wlej 2 razy więcej wody niż soczewicy, posól wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź wodę do wrzenia, po czym gotuj soczewicę ok. 25 min. w niskiej temperaturze. Dynię i soczewicę wystudź. Upieczoną dynię zblenduj, dodaj do niej ugotowaną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i dopraw solą do smaku. Farsz powinien być dość gęsty, jeżeli jest za rzadki, możesz dodać trochę zmielonych na mąkę pestek słonecznika.

 

Farsz buraczany na ok. 20-25 pierogów:

♥ 3 średniej wielkości buraki
♥ 6 śliwek suszonych
♥ 1 łyżka świeżego, startego imbiru
♥ 5 łyżek prażonych pestek słonecznika
♥ 1 łyżka octu balsamicznego
♥ ½ łyżeczki pasty miso
♥ garść posiekanej natki pietruszki
♥ ⅓ łyżeczki soli
♥ 2 łyżka oleju do farszu + olej do pieczenia

 

Przygotowanie:

Obrane buraki pokrój na kawałki, posmaruj olejem i piecz w 180′ C przez ok. 30 min. (20 min. pod przykryciem, ostanie 10 bez przykrycia), aż się delikatnie przypieką. Po upieczeniu wystudź. W malakserze umieść wszystkie (składniki oprócz pestek słonecznika i natki) i zmiel całość, ale nie na gładką masę. Następnie dodaj pestki i natkę, wymieszaj. Wysyp mąkę na stolnicy, tworząc coś na kształt krateru wulkanu. Na środek mąki wylej wrzątek, wymieszaj z ok. ⅔ mąki (ja robię to za pomocą noża) i zostaw do całkowitego wystudzenia wody. Następnie dodaj sól, olej i wymieszaj trochę ciasto. Następnie podziel je na 3 części w stosunku ⅖, ⅖ i ⅕. Do większych części dodaj barwniki pomarańczowy i różowy, a do mniejszej barwnik zielony. Zagnieć każdą część oddzielnie, na plastyczne i elastyczne ciasto (podsypuj mąką, żeby się nie kleiło). Z różowego i pomarańczowego ciasta zrób walki ok. 15 cm długości i 2,5 cm średnicy. Zielone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je na pasek ok. 15 cm dł., 8 szer. i 0,5 cm gr. W zielone paski zawiń kolejno ciasto pomarańczowe i różowe. Sklej dłuższe brzegi zielonego ciasta i pokrój na plasterki ok. 1,5 cm grubości. Rozwałkuj plasterki (albo rozpłaszcz w palcach) na grubość ok. 3 mm, na środek wyłóż 1 łyżeczkę farszu, a potem sklej klasycznie pierogi i ten sklejony brzeg zwiń w „szlaczek” i ściśnij brzegi po środku, aby się nie rozpadły w gotowaniu. Najlepiej użyj do tego pałeczek. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk pierogów. Gotuj je ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię.

♥ Pierogi dyniowe podawaj z sosem sojowym, lub z olejem z pestek dyni i z prażonymi pestkami dyni.
♥ Pierogi buraczane podawaj z sosem sojowym lub z ulubionym olejem i czarnuszką.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×