Klasyczne kruche ciasto z wiśniami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Uniwersalny przepis na kruche ciasto (na tortownicę 24 cm + kruszonka):
♥ 250 g mąki pszennej + mąka na podsypanie
♥ 4 łyżki oleju kokosowego ściętego
♥ 3-4 łyżki mleka roślinnego lub zimnej wody
♥ 4 łyżki cukru pudru (dla wersji na słodko)
♥ ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
♥ ok. 2 ½ szklanki wypestkowanych wiśni, lekko odciśniętych z nadmiaru soku
♥ 2-3 łyżki cukru
Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrób na plastyczną masę. Odłóż do zamrażalnika na ok. 10 min niewielką część ciasta na kruszonkę (kawałek wielkości jabłka). Resztę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm, na wielkość tortownicy + 2 cm. Podsypuj ciasto mąką, żeby się nie kleiło do blatu i do wałka. Tortownicę/blachę posmaruj olejem i posyp delikatnie bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do tortownicy, uformuj boki i w kilku miejscach na spodzie zrób dziurki widelcem. Wyłóż na ciasto wiśnie i posyp je cukrem. Możesz dać jedną lub dwie warstwy wiśni tak, jak lubisz najbardziej. Teraz zrób kruszonkę, czyli zetrzyj na tarce lub skrusz palcami ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180’ C, przez ok. 30 min. Gotowe i ostudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Jeżeli zostanie Ci trochę kruchego ciasta, możesz upiec z niego ciasteczka, albo zamrozić na kolejny raz.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/