Kiszone rzodkiewki
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- ok 2 pęczki rzodkiewek
- 0,5 litra wody
- 2 łyżeczki soli
- mała gałązka kopru
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 liście laurowe
- szklany słój lub gliniane naczynie do kiszenia
Wykonanie:
(ok 4 dni kiszenia, 2 małe słoiczki 300 ml)
Najpierw mieszamy gorącą wodę razem z solą – w ten sposób przygotowujemy solankę. Następnie odstawiamy ją odstawiamy do ostudzenia. Słój/naczynie wyparzamy wrzątkiem.
Rzodkiewki obrywamy z liści, odcinamy końcówki i dokładnie myjemy. Układamy je ciasno w słoju lub naczyniu, warstwami, dodając obrany ząbek czosnku, kawałek kopru i liść laurowy. Na koniec dosypujemy ziarna gorczycy.
Zalewamy ostudzoną solanką i stawiamy w bezpiecznym miejscu. Wieko słoja, naczynie możemy przykryć gazą a powierzchnię kiszonek docisnąć czymś ciężkim (ja użyłam mniejszego słoika). Ważne, żeby kiszonka miała czym „oddychać”.