Kiełbaski seitanowe
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/347530452349173/
Składniki:
- opakowanie mąki glutenowej (400 g),
- kubek ugotowanej ciecierzycy albo puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (możecie użyć też dowolnej fasoli),
- szklanka domowego wywaru warzywnego (ewentualnie wegański bulion instant dobrej jakości),
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 2 łyżki kaparów,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
- łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
- łyżka lekko zgniecionych suszonych owoców jałowca,
- łyżka oliwy.
Wykonanie:
Ciecierzycę blendujemy razem z wywarem warzywnym na gładkie puree. Dodajemy sól, oliwę i resztę przypraw, przelewamy do większego naczynia. Lekko siekamy kapary, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobniutką kostkę, cebulę także. Warzywa dodajemy do masy, dosypujemy mąkę glutenową, dokładnie mieszamy i zagniatamy aż powstanie zwarty „glut” ciasta. Konsystencję łatwo jest wyczuć, powinna pozwolić na łatwe formowanie kiełbasek. W zależności od potrzeb możemy do masy dolać trochę wody albo dosypać zwykłej, dowolnej mąki. Z masy formujemy niewielkie kiełbaski, każdą zawijamy w kawałek folii aluminiowej posmarowanej leciutko oliwą, aby kiełbaski nie przywarły. Gotujemy na parze ok 20 min. Odwijamy z folii, studzimy, zabieramy ze sobą na grilla, ognisko lub po prostu odgrzewamy w domu na patelni lekko posmarowanej oliwą.
Smacznego!