Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Kiełbaski seitanowe

Kiełbaski seitanowe

  • 14 listopada, 2022
  • by

Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/347530452349173/

Składniki:

  • opakowanie mąki glutenowej (400 g),
  • kubek ugotowanej ciecierzycy albo puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (możecie użyć też dowolnej fasoli),
  • szklanka domowego wywaru warzywnego (ewentualnie wegański bulion instant dobrej jakości),
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżki kaparów,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
  • łyżka lekko zgniecionych suszonych owoców jałowca,
  • łyżka oliwy.

Wykonanie:

Ciecierzycę blendujemy razem z wywarem warzywnym na gładkie puree. Dodajemy sól, oliwę i resztę przypraw, przelewamy do większego naczynia. Lekko siekamy kapary, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobniutką kostkę, cebulę także. Warzywa dodajemy do masy, dosypujemy mąkę glutenową, dokładnie mieszamy i zagniatamy aż powstanie zwarty „glut” ciasta. Konsystencję łatwo jest wyczuć, powinna pozwolić na łatwe formowanie kiełbasek. W zależności od potrzeb możemy do masy dolać trochę wody albo dosypać zwykłej, dowolnej mąki. Z masy formujemy niewielkie kiełbaski, każdą zawijamy w kawałek folii aluminiowej posmarowanej leciutko oliwą, aby kiełbaski nie przywarły. Gotujemy na parze ok 20 min. Odwijamy z folii, studzimy, zabieramy ze sobą na grilla, ognisko lub po prostu odgrzewamy w domu na patelni lekko posmarowanej oliwą.

Smacznego! 

Komentarze wyłączone
×