Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Kalafiorowe „żeberka” w sosie barbecue

Kalafiorowe „żeberka” w sosie barbecue

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki na 2 porcje:

½ kalafiora
1 czerwona cebula
1 łyżeczka oregano
ok. 2 łyżki przyprawy do żeberek
ok. 5 łyżek oleju

Na sos bbq:
5 łyżek ketchupu
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta płatków chilli, papryki wędzonej

 

Wykonanie:

Pokrój kalafiora na plastry ok. 1,5 cm grubości (najlepsze są kawałki ze środka kalafiora, z głąbem). Natrzyj je olejem (ok. 3 łyżki) i przyprawą do żeberek i zostaw na ok. 10 min. Wymieszaj w szklance ketchup z powidłami, papryką wędzona i płatkami chilli (jeżeli lubisz ostre jedzenie, dodaj więcej płatków chilli). Pokrój cebulę na piórka i rozłóż połowę na dnie naczynia żaroodpornego. Plastry kalafiora wysmaruj dokładnie z obu stron sosem bbq i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wylej resztę sosu na plastry kalafiora, polej delikatnie olejem (ok. 2 łyżki), posyp oregano i rozłóż pozostałą część cebuli. Piecz ok. 20-25 min. w 180′ C.Gotowe kalafiorowe żeberka powinny być lekko al dente.

 

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×