Kalafiorowe „żeberka” w sosie barbecue
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2 porcje:
♥ ½ kalafiora
♥ 1 czerwona cebula
♥ 1 łyżeczka oregano
♥ ok. 2 łyżki przyprawy do żeberek
♥ ok. 5 łyżek oleju
Na sos bbq:
♥ 5 łyżek ketchupu
♥ 3 łyżki powideł śliwkowych
♥ szczypta płatków chilli, papryki wędzonej
Wykonanie:
Pokrój kalafiora na plastry ok. 1,5 cm grubości (najlepsze są kawałki ze środka kalafiora, z głąbem). Natrzyj je olejem (ok. 3 łyżki) i przyprawą do żeberek i zostaw na ok. 10 min. Wymieszaj w szklance ketchup z powidłami, papryką wędzona i płatkami chilli (jeżeli lubisz ostre jedzenie, dodaj więcej płatków chilli). Pokrój cebulę na piórka i rozłóż połowę na dnie naczynia żaroodpornego. Plastry kalafiora wysmaruj dokładnie z obu stron sosem bbq i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wylej resztę sosu na plastry kalafiora, polej delikatnie olejem (ok. 2 łyżki), posyp oregano i rozłóż pozostałą część cebuli. Piecz ok. 20-25 min. w 180′ C.Gotowe kalafiorowe żeberka powinny być lekko al dente.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/