Kalafior z boczniakami w pikantnym sosie sojowym
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na około 4 porcje):
1 główka kalafiora
1 opakowanie boczniaków (około 150g)
2-3 ostre papryczki chili
3 ząbki czosnku
100-120ml sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
Imbir świeży (około 1cm, drobno posiekany lub starty), lub suszony (1 łyżeczka)
2 łyżki oleju sezamowego
Sól, biały pieprz
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Świeża kolendra
Do podania brązowy ryż jaśminowy (około 1,5 szklanki)
Przygotowanie:
- Ze względu na długi czas gotowania ryżu, który wynosi około 30 minut, warto zacząć przygotowywanie dania właśnie od ugotowania go według instrukcji na opakowaniu.
- Kiedy ryż będzie już nastawiony, możemy przystąpić do rozdrobnienia główki kalafiora na małe różyczki. Odkrojoną nóżkę możemy również pokroić na mniejsze kawałeczki, lub zjeść na surowo, w ramach umilania procesu gotowania 🙂 Rozdrobnionego kalafiora podgotować w wodzie – około 10 minut od momentu wrzucenia do zimnej jeszcze wody, nadal ma zachować swoją chrupkość.
- Następnie obieramy ząbki czosnku i kroimy je na cienkie plasterki. Kroimy też papryczki chili oraz boczniaki, jeśli trafią nam się wyjątkowo duże egzemplarze (wystarczy je wówczas przekroić na pół).
- W woku, lub innym naczyniu, które pomieści nasze wszystkie składniki rozgrzewamy olej, a następnie krótko podsmażamy czosnek i chili (dosłownie minutę, czosnek ma się zeszklić, nie zbrązowić). Następnie dorzucamy boczniaki i smażymy jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą szpatułką.
- W międzyczasie odcedzamy kalafior i również dorzucamy go do reszty składników. Doprawiamy pieprzem i solą – na początku lekko, sos sojowy sam w sobie jest dosyć słony, dlatego warto ostatecznie doprawić nasze danie pod sam koniec, już po jego dodaniu.
- Wlewamy do całości sos sojowy, aby kalafior i grzyby były przykryte w niecałej połowie. Podgrzewamy na dużym ogniu aż sos sojowy zacznie lekko bulgotać, wtedy dosypujemy mąki ziemniaczanej i energicznie mieszamy, aby sos zgęstniał równomiernie.
- Doprawiamy ostatecznie do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę aż kalafior zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupki.
- Jeśli ryż już także wchłonął całą wodę wykładamy go na jedną połówkę miski lub głębokiego talerza, a sos warzywny na drugą. Podawać z kolendrą, lub jeśli ktoś nie ma – jak ja, może się poratować natką pietruszki 😉 Opcjonalnie posypać sezamem lub niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
PS: najlepiej smakuje, gdy wymieszamy niedojedzone resztki ryżu i sosu i podgrzejemy na następny dzień 😉 Smacznego!
Wartości odżywcze (na jedną porcję):
Białka: 14,4g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 70,4g
Błonnik: 12,4g
Kcal: 347,3