Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Gulasz z kalarepy

Gulasz z kalarepy

  • 15 listopada, 2022
  • by

Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=375108529591365

Składniki:

  • 2 kalarepy razem z liśćmi,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • marchewka i pietruszka starte na tarce,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • tymianek,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 1/3 litra wody,
  • szklanka ugotowanej fasoli (ew. fasoli z puszki),
  • 100 g ryżu,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • duża cebula.

Przygotowanie:

Kalarepy obieramy i kroimy w niewielką kostkę, czosnek obieramy i siekamy, na łyżce oleju obsmażamy chwilę kalarepę, pod koniec dodajemy czosnek.Całość przekładamy do garnka i dodajemy marchewkę, pietruszkę, szczypiorek, tymianek, kurkumę, wędzoną paprykę, sól, pieprz, zalewamy wodą. Gotujemy około 10 min aż kalarepa zmięknie. Dodajemy ugotowany ryż, fasolę i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 min.

Obieramy i kroimy cebulę, najlepiej w krążki lub pióra. Rumienimy na łyżce oleju. Siekamy młode liście kalarepy. Gulasz podajemy posypany zrumienioną cebulką i liśćmi kalarepy.

Smacznego! 

Komentarze wyłączone
×