Granola
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/VIVAZDROWIE/VIDEOS/371139256654959/
Składniki:
- 300g komosy ryżowej;
- 150 g namoczonych daktyli;
- 40g nasion słonecznika;
- 100g orzechów ziemnych;
- 100g płatków jaglanych lub owsianych;
- 60g wiórków kokosowych;
- 2 łyżki cynamonu;
- 150g suszonych owoców (tu pół na pół figi z morelami);
- 60g ryżu preparowanego;
Wykonanie:
- Namoczyć komosę na min 12 godzin, po czym przełożyć ją do dużego naczynia w pojedynczej warstwie na 2-3 dni dolewając wody, jeśli będzie sucha.
- Zblendować daktyle na gładką pastę (można dodać odrobinę wody, jeśli są trudności ze zmiksowaniem).
- Dodać wszystkie składniki po za suszonymi owocami i ryżem preparowanym do dużego naczynia i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć granolę na blaszkę do pieczenia i piec przez 30 minut w 180°C.
- Pokroić suszone owoce na mniejsze kawałki i połączyć z ryżem i pieczoną częścią granoli.
Smacznego!