Ekspresowe słodkie placuszki z gorącym sosem wiśniowym i twarożkiem z nerkowców
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na około 4 porcje):
1/2 szklanki kaszy manny (osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą użyć kaszki kukurydzianej)
1-2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka roślinnego
Szczypta soli
Świeża wanilia lub opakowanie cukru wanilinowego
4 duże łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie słodzik do dosłodzenia, choć jeśli używamy dwóch bardzo dojrzałych bananów może to nie być konieczne, warto spróbować masy przed smażeniem – nie powinna być jednak zbyt słodka, gdyż to sos wiśniowy nada całości słodyczy.
Na sos:
350 gramów mrożonych wiśni
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Słodzik – tu użyto erytrolu. Ze względu na różny poziom słodkości słodzików warto doprawić sos pod własny smak, aby był słodki, lecz nadal kwaskowaty.
Na twarożek:
120 gramów namoczonych nerkowców
Kilka łyżek mleka roślinnego
Łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki, tj. kaszę mannę wraz z siemieniem lnianym, szczyptą soli i wanilią. W osobnym naczyniu rozdrabniamy widelcem banany na gładką papkę. Dodajemy wszystkie składniki do siebie wraz z mlekiem roślinnym i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Próbujemy odrobinę aby ocenić poziom słodkości i dosładzamy ewentualnie lekko słodzikiem. Odstawiamy na chwilę na bok do napęcznienia – całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- W międzyczasie wrzucamy do rondelka mrożone wiśnie i gotujemy aż puszczą soki. Dosładzamy wówczas słodzikiem, a gdy całość zacznie bulgotać dodajemy rozmieszanej wcześniej z zimną wodą mąki ziemniaczanej aby zagęścić sos. Zdejmujemy z ognia i blendujemy całość na gładką masę.
- Placuszki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej lub przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym w łyżce oleju aby ograniczyć spożycie tłuszczu. Na rozgrzanej patelni wykładamy po 1,5 łyżki na placek i smażymy chwilę. Szpatułką kontrolujemy proces smażenia podważając delikatnie brzegi placuszków z każdej strony, jeśli zaczną się swobonie przemieszczać po patelni (nie będą się przyklejały) możemy przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia.
- W trakcie smażenia możemy na boku przygotować twarożek z nerkowców blendując wszystkie składniki na głaską masę o konsystencji gęstego kremu.
- Świeże placuszki podajemy z gorącym jeszcze sosem i łyżką twarożku nerkowcowego. Całość możemy przystroić świeżymi wiśniami lub czereśniami. Smacznego!
Wartości odżywcze (na jedną porcję):
Białka: 14,1g
Tłuszcze: 18,9g
Węglowodany: 56,3g
Błonnik: 6,7g
Kcal: 420,1