Dyniowo – cynamonowe ślimaki
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ok. 16 zawijasów:
♥ ½ kg mąki pszennej + ok. 2 szkl + mąka do podsypywania
♥ 50 g świeżych drożdży
♥ ½ szkl cukru
♥ szczypta soli
♥ ¼ szkl oleju
♥ ¾ szkl ciepłego mleka roślinnego lub wody
♥ 1 szkl puree z pieczonej dyni
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, kardamonu, goździków
Nadzienie – wymieszaj:
♥ 6 łyżek puree z dyni
♥ 6 łyżek cukru trzcinowego
♥ 4 łyżki cynamonu
♥ szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, kardamonu, goździków
Lukier – wymieszaj:
♥ 7 łyżek cukru pudru
♥ 3-4 łyżki soku z cytryny
Przygotuj zaczyn – dodaj do mleka łyżkę cukru, mąki i pokruszone drożdże. Kiedy drożdże wyrosną dodaj je do ½ kg mąki, zamieszaj i dodaj resztę cukru, olej, sól i przyprawy korzenne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie dodaj puree z dyni. Po dodaniu puree ciasto zacznie się mocno kleić, więc teraz dodawaj stopniowo ok. 2 dodatkowe szklanki mąki i wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Uformuj z ciasta kulę i zostaw pod ściereczką na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką, zagnieć kilka razy i rozwałkuj na grubość ok. 7 mm, starając się uformować kwadrat (możesz też podzielić ciasto na 2 części i robić ślimaki na 2 razy)*. Rozprowadź na cieście cynamonowo-dyniowe nadzienie. Pokrój ciasto w paski o grubości ok. 2 cm**. Zwijaj paski ciasta na ślimaczki i zachowując odstępy poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na ok. 10 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do ok. 180′ C, przez ok. 20 min. Po wystudzeniu polej zawijasy lukrem.
Porady:
*Im bardziej cienko rozwałkujesz ciasto, tym lepiej.
**Możesz też rozsmarować nadzienie, zwinąć ciasto na roladę i dopiero potem pokroić je na cienkie plastry, ale niestety podczas krojenia, przy naciskaniu nożem nadzienie może wypływać, więc lepiej pokroić ciasto na paski przed zawijaniem go w ślimaki.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/