Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

à la biszkopt korzenny ze śliwkami

à la biszkopt korzenny ze śliwkami

  • 16 listopada, 2022
  • by

Biszkopt korzenny (w tortownicy 25 cm):

 

naczynie nr 1:

1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
⅓ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu czarnego
kilka rozgniecionych nasion kolendry

 

naczynie nr 2:

¾ szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
⅓ szklanki oleju
łyżka świeżego, startego imbiru

 

naczynie nr 3:

1 szklanki mleka sojowego (najlepiej się ścina)*
1 łyżka octu (spirytusowy bądź inny)
kilka sztuk słodkich śliwek (dowolnej odmiany)
cukier puder

 

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w pierwszym naczyniu. Utrzyj cukier z olejem i startym imbirem a do mleka dodaj ocet i odstaw na kilka minut, żeby się ścięło. Kiedy mleko się zetnie, dodaj je do miski nr 2 i wymieszaj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj sypkie składniki i tym razem mieszaj bardzo krótko (10-15 sekund). Przelej masę do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Delikatnie ułóż w cieście połówki śliwek. Pamiętaj, żeby nie dawać zbyt wiele owoców, gdyż zbyt obciążone ciasto nie wyrośnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180’ C, przez ok. 30 min. Wyjmij biszkopt z piekarnika zaraz po upieczeniu i wystudź w temperaturze pokojowej. Posyp cukrem pudrem.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×