Dietetyczny piernik
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
Na ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
dowolny, zdrowy słodzik, według uznania – tu stewia i ksylitol
powidła śliwkowe
Na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy filiżanką wrzątku i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut na 180 stopni, grzanie góra – dół. Po ostygnięciu ciasta przekrajamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, a następnie taką gorącą płynną czekoladą polewamy ciasto. Smacznego!