Ciasto z rabarbarem i dżemem pomarańczowym
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Kruche ciasto:
♥ 250 g mąki dowolnej mąki (u mnie mix pszenna, pszenna pełnoziarnista i kukurydziana) + mąka na podsypanie
♥ 4 łyżki oleju kokosowego ściętego
♥ 4 łyżki mleka roślinnego lub zimnej wody
♥ 4 łyżki cukru pudru
♥ ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
♥ 1½ szklanki dżemu pomarańczowego
♥ ok. 3 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrób na plastyczną masę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5-7 mm, na wielkość blachy + 2 cm. Podsypuj ciasto mąką, żeby się nie kleiło do blatu i do wałka. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj boki i w kilku miejscach na spodzie zrób dziurki widelcem. Na cieście rozprowadź dżem i poukładaj pokrojony na kawałki rabarbar. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180’ C, przez ok. 30 min. Gotowe i ostudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/