
Vegangurtowy deser na zimno z musem truskawkowym
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Spód:
♥ ok. 10 pokruszonych ciastek owsianych lub herbatników (u mnie domowe ciasteczka owsiano-kakaowe)
♥ 1-2 łyżki kakao
♥ ok. 20 daktyli
♥ 2 łyżki ściętego oleju kokosowego
♥ szczypta soli
Masa jogurtowa:
♥ 400 ml wegańskiego jogurtu waniliowego (może też być naturalny)
♥ 400 g truskawek
♥ 2½ łyżki agaru
♥ 1 łyżeczka aromatu waniliowego
♥ opcjonalnie cukier/słodzik do smaku
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie odlej wodę i przełóż daktyle do blendera z ostrzem S. Dodaj pozostałe składniki i zmiel wszystko na dość plastyczną masę. Wyłóż ją na dno tortownicy, rozprowadź równomiernie i dobrze ugnieć palcami, aż do momentu uzyskania gładkiej powierzchni. Wstaw do lodówki. Zblenduj truskawki w garnku, dodaj aromat waniliowy, agar i opcjonalnie cukier do smaku i całość zagotuj (agar uaktywnia się w temp. ok. 100′ C). Gotuj mus truskawkowy jeszcze ok 2-3 min. ciągle mieszając. Następnie przestudź mus, aż przestanie parowadź i dodaj do niego jogurt. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 10 min. a następnie wylej do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstaw ciasto do lodówki na 10 min. żeby masa trochę się ścięła i udekoruj je świeżymi truskawkami lub innymi owocami. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 godz. Gotowe.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/