Ciasto drożdżowe z agrestem, truskawkami i kruszonką
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na dużą, prostokątną blachę (około 20 porcji):
Około 500g mąki (warto zostawić sobie dodatkowe 200-300 gramów w zapasie, na wypadek, gdyby ciasto okazało się zbyt wilgotne w trakcie wyrabiania)
20g świeżych drożdży
Około 2 szklanek agrestu i truskawek (można też użyć samego agrestu lub dowolnych proporcji ulubionych owoców)
1,5 szklanki cukru brązowego
1 szklanka mleka roślinnego (w tym przypadku owsianego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki wody
3 łyżki jogurtu roślinnego
Opcjonalnie: zmielona wanilia, ziarenka wanilii lub cukier waniliowy
Na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzać mleko roślinne wraz cukrem, aż ziarenka się rozpuszczą, a całość osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury naszego ciała. W dużej misce rozdrobnić drożdże.
- Zalać drożdże zawartością rondelka i wymieszać razem z częścią mąki (około pół szklanki), odstawić zaczyn na około 10-15 minut.
- Do zaczynu przesiać przez sitko resztę mąki.
- W szklance rozmieszać dwie łyżeczki proszku do pieczenia z dwoma łyżeczkami letniej wody, dodać do masy wraz z trzema łyżkami jogurtu roślinnego i wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto powinno odchodzić od rąk, zatem jeśli jest zbyt wilgotne, należy dosypywać mąki, aż całość osiągnie jędrność i puszystość. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykrywając miskę ręcznikiem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je chwilę jeszcze raz, a następnie wyłożyć nim blachę wysmarowaną uprzednio tłuszczem i wysypaną mąką.
- Agrest i truskawki umyć, pokroić owoce na połówki i wyłożyć nimi ciasno powierzchnię ciasta. Posypać owoce z wierzchu wanilią lub cukrem waniliowym dla jeszcze lepszego aromatu.
- Gdy owoce będą już wyłożone, można przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki na masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie pokruszyć na małe grudki po powierzchni ciasta. Do kruszonki można też opcjonalnie dodać wiórki kokosowe.
- Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Po upieczeniu warto zostawić je w piekarniku do ostygnięcia, aby nie opadło.
- Podawać ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Składniki odżywcze (na jedną porcję):
Białka: 4,3g
Tłuszcze: 4,7g
Węglowodany: 49,8g
Błonnik: 1,5g
Kalorie: 387,5g