Burgery na parze z tofu
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na 4 kluski):
♥ 125 g mąki orkiszowej
♥ 7 g drożdży świeżych
♥ 90 g ciepłego napoju roślinnego
♥ 0,5 łyżki oleju
♥ sól
♥ łyżka erytrolu
Marynata do tofu (90 g):
♥ sos sojowy 15 g
♥ łyżeczka oliwy
♥ ząbek czosnku
♥ sól, pieprz, curry
Dodatki do burgera:
♥ warzywa do burgera – rzodkiewka, pomidorki, ogórek, cebulka, roszponka musztarda
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym napoju roślinnym i zostawiamy na 10 minut.
2. Mąkę przesiewamy i umieszczamy w misce razem z erytrolem i solą.
3. Po 10 minutach do mąki dodajemy napój roślinny z drożdżami i dobrze ugniatamy, formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu, pod ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia.
4. W tym czasie możemy przygotować nasze tofu i zostawić w marynacie.
5. Po 30 minutach dzielimy nasze ciasto na 4 kluski i gotujemy na parze przez 15 minut.
6. W tym samym czasie smażymy tofu, bez dodawania tłuszczu, ani wody.
7. Burgery możemy podać z frytkami, a także z innymi dodatkami – w tym wypadku były to szparagi i świeże warzywa 🙂