Burgery buraczane z sosem chrzanowo-musztardowym
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Na kotlety (około 5 sztuk):
150g kaszy gryczanej
1 puszka (250g) czerwonej fasoli
1 duży, ugotowany burak
1 cebula
2 suszone śliwki
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki lubczyku
Garść kolendry (jeśli ktoś nie lubi – można zastąpić pietruszką)
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Na sos:
3 łyżki wegańskiego majonezu
2 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy
Przykładowe dodatki:
Bułka pełnoziarnista
Liście boćwiny
Pomidor
Ogórki kiszone lub pikle buraczane
Cebula
Keczup
Wegański ser żółty
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotować z liśćmi laurowymi w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W połowie czasu gotowania dorzuć odsączoną i przepłukaną fasolę i pokrojone śliwki.
- W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, po czym dodać do gotującej się kaszy z fasolą, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku (posiekaną kolendrę dodać na sam koniec, już po zdjęciu z ognia).
- Gdy masa będzie już przyprawiona i ugotowana (może się nawet lekko rozklejać) zetrzyj buraka na grubych oczkach tarki, dorzuć do reszty składników i wymieszaj. W tym momencie możesz zacząć nagrzewać piekarnik do pieczenia bułek.
- Kiedy całość lekko ostygnie, formuj kotlety zwilżonymi dłońmi – jeśli masa będzie zbyt lepka, możesz dodać odrobinę bułki tartej, mielonego siemienia lnianego bądź płatków owsianych.
- Przekrój w pół wybrane przez siebie bułki i wrzuć do piekarnika na czas smażenia kotletów, aby były lekko chrupiące. Jeśli zdecydowałeś się na wegański ser, wyłóż plasterek na jedną z połówek bułki.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia i smaż kotlety z obu stron aż do zarumienienia (można je też upiec w piekarniku bez tłuszczu).
- W trakcie smażenia kotletów pokrój na plasterki wybrane przez siebie dodatki: pomidor, ogórki, cebulę, umyj liście boćwiny lub sałatę i odłóż wszystko na bok. Teraz możesz też wymieszać składniki na sos, ale nie zapomnij o smażących się kotletach!;)
- Kiedy wszystko będzie już gotowe, wyjmij bułki z piekarnika i włóż między obie połówki buraczane kotlety, sos i ulubione dodatki.
- Można podawać z sałatką lub buraczanymi frytkami. Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (jeden burger z bułki pełnoziarnistej, z kotletem buraczanym i dodatkami):
Białka: 19,4g
Tłuszcze: 10,4g
Węglowodany: 74,5g
Błonnik: 10,8
Kalorie: 470