Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Zupa miso

Zupa miso

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki:

Dashi (bulion bazowy)

1,5 l domowego bulionu warzywnego lub wody

5–6 małych suszonych grzybów shiitake

1 liść kombu

Kostka tofu, najlepiej silken

1 mała drobno posiekana cebulka LUB mały pęczek cebuli dymki, pokrojonej w cienkie plastry o grubości 2 cm

pieczarki (opcjonalnie)

brokuł (opcjonalnie)

4 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru

1-1½ łyżeczki pasty z miso mugi (średnio ostrej) na jedną porcję – w przypadku braku pasty miso mugi, można użyć innego, ciemniejszego rodzaju pasty, np. genmai, ale wtedy należy dodać jej odrobinę mniej; jeżeli używamy bardzo jasnej pasty miso, należy dodać jej trochę więcej, ale stopniowo.

makaron ryżowy

szczypiorek (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Składniki na dashi (bulion/wodę, grzyby, kombu) umieścić w dużym garnku.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotować warzywa i inne składniki zgodnie z instrukcją powyżej. Odstawić.
  4. Zmiksować grzyby i kombu z dodatkiem gotowego bulionu tak, aby uzyskać jak najbardziej gładką konsystencję. Wlać z powrotem do garnka.
  5. Dodać pozostałe składniki – warzywa, imbir i sos sojowy (z wyjątkiem pasty miso, tofu i nori) – i gotować na małym ogniu przez 5–7 minut lub do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną, następnie zdjąć z ognia.
  6. Dodać pastę miso, wymieszać.
  7. Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze wyłączone
×