Borówkowe vegan ptasie mleczko
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 puszka śmietany kokosowej (np. Real Thai) ewentualnie tłustego mleka kokosowego minimum 80%
🌱 100g borówek
🌱 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
🌱 2 łyżki nasion chia
🌱 łyżeczka agaru
🌱 tabliczka bezmlecznej czekolady
Przygotowanie:
Śmietanę kokosową blendujemy wraz z borówkami i syropem z agawy.
W powstałym koktajlu rozpuszczamy agar i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy 1 minutę od zagotowania.
Wsypujemy nasiona chia i wylewamy masę do prostokątnego pudełka, czekamy aż stężeje.
Kroimy powstałą pianko-galaretkę w mniejsze prostokąty i odstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, po to aby czekolada szybciej zastygała.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (na garnuszek z wodą, kładziemy miseczkę z czekoladą i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści), następnie zanurzamy w niej kawałki galaretki i odkładamy na kratkę, aż czekolada zastygnie.
Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce.
Smacznego! 💜 💜 💜