Light Sidebar
Karob – konkurencja dla kakao?
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Karob jest mączką owocu drzewa karobowego – szarańczynu strąkowego (Ceratonia siliqua L.), którego strąki nazywa się chlebem świętojańskim. Owoce te są bogate w cukry, a mączka z nich produkowana stanowi coraz popularniejszy zamiennik kakao, dzięki swojemu zbliżonemu do niego smakowi. Karob, podobnie jak kakao jest brązowym proszkiem, charakteryzuje go jednak znacznie słodszy smak, dzięki 50% zawartości cukrów, siedmiokrotnie niższa zawartość tłuszczu i dwukrotnie wyższa zawartość błonnika – w 100 gramach proszku karob ma go aż 40 gramów! Proszek karobowy jest też o wiele mniej kaloryczny, co w połączeniu z brakiem konieczności...
Kampania Lubię Kaszę
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Jak przejść przez okres dojrzewania? Pomóc może pełnowartościowa dieta!
Okres dojrzewania to trudny moment w życiu każdego człowieka. Zmiany hormonalne prowadzą do huśtawki nastrojów, wzmożonego apetytu, przybierania na wadze i problemów skórnych. Te negatywne objawy złagodzić może prawidłowa dieta. Warto uwzględnić w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, do których między innymi zalicza się kasza. O tym, w jaki sposób może ona pomóc nastolatkom poprawić samopoczucie, mówi Katarzyna Foszner – specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
W okresie dojrzewania zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin. Są one niezbędne do produkcji hormonów...
Gluten: jeść czy nie jeść?
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Gluten to termin spędzający sen z powiek coraz większej ilości osób – i nic dziwnego – z każdej strony bowiem atakują nas ostrzeżenia przed nim, reklamy zachęcają do kupna bezglutenowych produktów, nawet autorytety w dziedzinie żywienia z coraz większym zaangażowaniem poruszają ten temat z nadzieją na zwiększenie zainteresowania wśród ludzi. Czy faktycznie jest się czego bać? Na ile gluten zagraża „przeciętnemu Kowalskiemu”? Zacznijmy od samej definicji glutenu.
Gluten to określenie nie jednej substancji, a pary białek – gluteniny i gliadyny – występującej w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, częściowo w...
Izotoniki. Kupować gotowe czy robić samemu?
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Izotonik to napój mający na celu nawodnienie osób aktywnych fizycznie i sportowców, a także uzupełnienie elektrolitów i witamin utraconych wraz z potem. Stosowanie tego typu napojów jest szczególnie uzasadnione w przypadku aktywności fizycznej, która trwa minimum 30 minut i w warunkach wzmagających wydzielanie potu, takich jak podwyższona temperatura i wilgotność powietrza.
W skład napojów izotonicznych dostępnych na rynku wchodzi przede wszystkim woda, cukry, elektrolity (głównie sód, potas, magnez, wapń) i witaminy, a wzajemne proporcje różnią się w zależności od producenta. Cechą, która odróżnia izotoniki kupione w sklepie od tego, który możemy...
Refluks, czyli co robić, gdy pali i piecze
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba szeroko rozpowszechniona w krajach wysoko rozwiniętych. Polega na patologicznym zarzucaniu treści żołądkowej w górę przełyku, powodując szereg następstw, w tym uszkodzenie nabłonka przełyku i nieprzyjemne doznania osoby dotkniętej tym schorzeniem. Występuje nawet u co piątej osoby, często u osób otyłych i prowadzących niezdrowy tryb życia, narażonych na częsty stres, u kobiet w ciąży, ale także u dzieci i niemowląt. Refluks nazywany jest fizjologicznym, jeśli jego epizody występują rzadko i nie obniżają jakości życia chorego, jeśli natomiast zarzucanie treści pokarmowej występuje regularnie i wiąże się z uszkadzaniem przewodu pokarmowego na...
Kurkuma – królowa przypraw
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Kurkuma to ekstrakt z rośliny zwanej ostryżem, należącej do rodziny imbirowatych, uprawianej głównie w Azji południowo-wschodniej. W postaci proszku o intensywnie żółtej barwie i mocnym aromacie, znana jest przede wszystkim w kulturze hinduskiej, gdzie znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej i do barwienia tkanin. Zawiera 69,4% węglowodanów, 6,3% białek, 13,1% wody i 3,5% składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, potasu i sodu. W kurkumie obecne są też witaminy, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna i witamina C. Główny składnik aktywny tej niezwykłej przyprawy – kurkumina – w...
Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Wiśnie i czereśnie to popularne w naszym regionie świata owoce – sięgamy po nie chętnie nie tylko latem, kiedy sezon na nie jest w pełni, ale i przez cały rok, w postaci mrożonek, kompotów, dżemów czy nalewek. Kochamy je głównie ze względu na wyjątkowy, słodko-kwaśny smak, jednak poza oczywistymi walorami smakowymi wiśnie i czereśnie kryją w sobie moc dobroczynnych substancji o szerokim wpływie na nasze zdrowie.
Przyjrzyjmy się zatem ich składowi: jako owoce, są niskokaloryczne, choć korzystniej pod tym względem wypadają wiśnie – zawierają 49 kcal w 100 gramach, czereśnie natomiast...
Rokitnik (nad)zwyczajny
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to wciąż mało popularna w Polsce roślina, kryjąca w sobie wiele niezwykłych właściwości. Rośnie w postaci kolczastych krzaków osiągających maksymalną wysokość od 2 do 4 metrów, a jego owoce są nieduże, owalne lub okrągłe w charakterystycznym, żółto-pomarańczowym kolorze. Hodowany jest od wieków w wielu krajach Europy i Azji, z czego głównie w Indiach, Pakistanie, Rosji i Nepalu, gdzie stosowany jest w przemyśle zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym i farmaceutycznym.
Nazwa rokitnika – Hippophae, oznacza błyszczącego konia, co odnosi się do jego pierwotnego zastosowania w paszach właśnie dla...
Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Organizm ludzki zasiedlany jest przez szereg mikroorganizmów, określany terminem mikrobioty. Mikroorganizmy te zamieszkują przede wszystkim światło przewodu pokarmowego i drogi oddechowe, a ich ogólna liczba jest dziesięciokrotnie wyższa niż liczba komórek naszego ciała. Szacuje się, że mikrobiom u dorosłego, zdrowego człowieka może osiągnąć masę nawet 2 kilogramów.
Rolą mikrobioty jelitowej jest fermentacja składników dostarczanych do jelita wraz z pożywieniem, w tym błonnika pokarmowego, wytwarzanie witamin, regulacja odporności i neutralizacja toksyn. Korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe nieustannie konkurują z mikroorganizmami chorobotwórczymi, a stosunek jednych do drugich wynika głównie z jakości naszej diety,...
Kalafior – mało kalorii, dużo wartości
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Kalafior to popularne warzywo z rodziny kapustowatych, sprowadzone do Polski przez królową Bonę na przełomie XVI i XVII wieku. Podobny do brokułu, występuje w różnych odmianach różniących się od siebie kolorem i właściwościami: pomarańczowy charakteryzuje się wielokrotnie wyższą zawartością witaminy A, fioletowy ma łagodniejszy smak i gotuje się szybciej, natomiast zielony jest połączeniem kalafiora i brokułu i wyróżnia się słodszym smakiem. Najpopularniejszy jest natomiast kalafior biały i to on jest najczęściej spotykany na stołach. Choć w wielu domach jest stałym składnikiem menu ze względu na swoją niską cenę i dostępność...