Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Grid – Full Width Version

Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni

Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Wiśnie i czereśnie to popularne w naszym regionie świata owoce – sięgamy po nie chętnie nie tylko latem, kiedy sezon na nie...

Rokitnik (nad)zwyczajny

Rokitnik (nad)zwyczajny

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to wciąż mało popularna w Polsce roślina, kryjąca w sobie wiele niezwykłych właściwości. Rośnie w postaci kolczastych krzaków...

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Organizm ludzki zasiedlany jest przez szereg mikroorganizmów, określany terminem mikrobioty. Mikroorganizmy te zamieszkują przede wszystkim światło przewodu pokarmowego i drogi oddechowe, a...

Kalafior – mało kalorii, dużo wartości

Kalafior – mało kalorii, dużo wartości

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Kalafior to popularne warzywo z rodziny kapustowatych, sprowadzone do Polski przez królową Bonę na przełomie XVI i XVII wieku. Podobny do brokułu,...

O arbuzie słów kilka

O arbuzie słów kilka

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Arbuz (Citrullus lanatus) to roślina pochodząca z Afryki, gdzie hodowana jest już od ponad 4000 lat, natomiast pierwsze wzmianki o hodowli arbuza w...

Zamienniki cukru

Zamienniki cukru

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Substytuty cukru, popularnie nazywane słodzikami, to substancje chemiczne o słodkim smaku i niskiej wartości energetycznej, dzięki czemu stanowią alternatywę dla cukru stołowego...

Mniszek lekarski: więcej niż chwast

Mniszek lekarski: więcej niż chwast

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale), nazywany też mniszkiem lekarskim, to pospolity chwast występujący na całej półkuli północnej, także Polsce. Z jednej strony spędza sen...

Agrest: zapomniany smak dzieciństwa

Agrest: zapomniany smak dzieciństwa

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Agrest (Ribes uva-crispa L.), to roślina spokrewniona ze znaną nam dobrze porzeczką, występująca w postaci okrągłych, pokrytych drobnym meszkiem owoców przybierających barwę...

Głodówka – po co, dla kogo, co warto wiedzieć?

Głodówka – po co, dla kogo, co warto wiedzieć?

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Głodówka jako sposób na oczyszczenie  i uzdrowienie organizmu stosowana jest już od czasów starożytności – poddawali się jej Egipcjanie, aby odciążyć organizm po...

×