Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

COVID-19 a dieta wegańska – Veronika Charvatova

COVID-19 a dieta wegańska – Veronika Charvatova

Slash the Risk
Veronika Charvatova

Dalej nie wiemy wszystkiego na temat COVID-19. Wiemy natomiast całkiem sporo o tym, co czyni go bardziej niebezpiecznym.
Wieku, który jest dużym czynnikiem ryzyka nie jesteśmy w stanie zmienić. Sporo możemy jednak zrobić, aby zwiększyć swoje szanse przetrwania i ograniczyć objawy choroby.

Jedna rzecz powinna być jasna na wstępie. Dieta wegańska ani zdrowy styl życia nie zmniejszą ryzyka zachorowania. Wszyscy jesteśmy równie narażeni na zarażenie się wirusem. Jednak zdrowa dieta wegańska może pomóc być bardziej odpornym i zdrowszym w sensie ogólnym. To z kolei podnosi nasze szanse w walce z wirusem.

Po pierwsze, zdrowa dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze jest kluczowa dla układu odpornościowego, a także dla pozostałych układów w organizmie, jak drogi oddechowe, nerki, wątroba, układ trawienny. Te z kolei mają kluczowy wpływ na układ odpornościowy, więc jeżeli wszystkie one działają tak, jak powinny, wówczas układ odpornościowy jest bardziej wytrzymały.

Dieta roślinna jest ważna nie tylko dlatego, że zapewnia wszystkie składniki potrzebne naszemu organizmowi. Jest także pozbawiona składników, które bardzo obciążają nasz organizm, jak np. nadmiar cholesterolu, tłuszczów nasyconych, produktów ubocznych pochodzących z przetwórstwa mięsnego i białka zwierzęcego.

Nie chodzi więc tylko o to, co dieta wegańska nam daje, lecz także, czego dzięki niej nie jemy i nie dostarczamy do naszego organizmu.

Dieta wegańska także mniejsza stany zapalne. Badania naukowe dowodzą, że weganie mają najniższe wskaźniki stanów zapalnych. Stan zapalny obniża wytrzymałość organizmu i jego gotowość do walki z chorobami. Niski poziom wskaźników stanu zapalnego ma więc pozytywny wpływ. Weganie zdają się mieć najniższe poziomy tych wskaźników. Oznacza to, że organizm nie marnuje zbyt dużo energii na przetwarzanie pożywienia i powstałych produktów przemiany materii. Może się więc skupić na obronie. A to jest to, czego właśnie teraz nam potrzeba.

Wiemy bardzo ważną rzecz na temat tej pandemii. Jest wiele chorób współwystępujacych, które stanowią zagrożenie ciężkiego przebiegu COVID-19. Niektóre ich objawy stwarzają zagrożenia życia i wymagają hospitalizacji. Ciężkie objawy choroby niosą więc powikłania stanowiące zagrożenie dla naszego życia. Choroby, które zwiększają ryzyko powikłań przy COVID-19, to przede wszystkim choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, choroby nerek i przewlekła obturacyjna choroba płuc. Skupmy się na nich, bo są najbardziej kluczowe.

Zacznijmy od otyłości. Otyłość to nie lekka nadwaga. Otyłość oznacza znaczny nadmiar masy ciała, który osłabia układ odpornościowy i czyni organizm podatnym na szereg innych chorób, które są szczególnie groźne w kontekście COVID-19. Jednym z głównych skutków otyłości jest ciągłe „przemęczenie” układu odpornościowego. Powoduje to wyczerpanie organizmu, który ma obniżone możliwości reakcji na zagrożenia. Można to sobie wyobrazić, jako życie na ruchliwej ulicy, gdzie nasze uszy są narażone na ciągły hałas. Wówczas jesteśmy mniej wyczuleni na usłyszenie nowych i potencjalnie niebezpiecznych dźwięków. Bardzo podobnie jest z układem odpornościowym osoby otyłej. Otyły organizm jest ciągle nadmiernie pobudzony, więc nie jest w stanie reagować szybko i efektywnie na nowe zagrożenia takie, jak wirusy.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego otyłość jest tak niebezpieczna. Oznacza bowiem większe zapotrzebowanie na tlen dla samej pracy płuc. Powodem jest większa ilość tkanki koniecznej do natlenienia, która potrzebuje więcej tlenu. Jeżeli dodatkowo w tym samym czasie wystąpi stan zapalny w obrębie układu oddechowego, który oznacza spadek jego wydolności, oznacza to mniejszą przestrzeń oddechową w płucach. To stanowi istotne zagrożenie przy COVID-19, gdyż infekcja powoduje w tym przypadku problemy oddechowe nawet u zdrowego organizmu. Jeżeli więc płuca są już osłabione przez otyłość, to jest to duży problem.

Patrząc na dostępne dane, otyłość podwaja możliwość wystąpienia ciężkiego przebiegu COVID-19, a niektóre badania podają, że ryzyko wzrasta siedmiokrotnie.

Mamy natomiast też dobre wieści. Jeżeli zaczynamy się zdrowo odżywiać, spożywać warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, strączki, nasiona i orzechy, ma to pozytywny wpływ na organizm.

Cukrzyca jest również poważnym czynnikiem ryzyka. Jest to stan, który czyni COVID-19 bardziej niebezpiecznym. Stwarza dwukrotnie lub trzykrotnie większe ryzyko wystąpienia ciężkich objawów. Cukrzyca typu I ma zwykle podłoże genetyczne, ale typ II jest skorelowany z naszą dietą i trybem życia. Oznacza to, że nieodpowiednia dieta może być przyczyną cukrzycy. Jednocześnie zmiana diety może obniżać ryzyko cukrzycy, a także w wielu przypadkach prowadzić do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II.

Tutaj dieta wegańska jest zalecana, gdyż wiele badań i testów klinicznych wykazało, że pozwala osiągnąć doskonałe wyniki już w przeciągu jednego miesiąca. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i pomaga w redukcji masy ciała. Pozwala też zmniejszyć ból neuropatyczny, który jest typowym objawem cukrzycy.

Nie mówię, że można całkowicie zahamować cukrzycę typu II w ciągu jednego miesiąca. Natomiast w ciągu jednego miesiąca pozytywne zmiany są tak widoczne, że zachęcają do kontynuacji. W badaniach, o których wspominałam, ludzie byli w stanie ograniczyć przyjmowanie leków. Zmiany są więc niewiarygodnie pozytywne.

Jeżeli nie macie cukrzycy, to oczywiście znakomicie. Niemniej jednak, dobrze jest wiedzieć, że dieta wegańska pozwala na ograniczenie jej wystąpienia o 50%. Jest to więc też doskonała profilaktyka.

Zarówno otyłość, jak i cukrzyca powodują wysokie zagrożenie w związku z COVID-19.

Dodatkowo, obie zwiększają ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz chorób serca, które to z kolei powodują, że COVID-19 jest jeszcze bardziej niebezpieczny. Dzieje się tak, ponieważ osoby, które chorują na serce podlegają wysokiemu ryzyku komplikacji każdej infekcji, gdyż każda infekcja zmusza serce do większego wysiłku. Jeżeli więc mając chore serce poddajemy jeszcze większemu wysiłkowi, infekcje mogą doprowadzić nawet do zawału. Ponieważ COVID-19 powoduje problemy z oddychaniem, powoduje także dodatkowe obciążenie serca. Patrząc na statystyki, nadciśnienie tętnicze krwi dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia ciężkiego przebiegu COVID-19. Choroby serca i zawał zwiększają to ryzyko trzykrotnie. Jest to zdecydowanie poważne zagrożenie.

Badania naukowe dowodzą także kolejnych pozytywnych efektów zdrowej diety wegańskiej. Okazało się, że jest to dieta skuteczna w walce z chorobami serca. Weganie mają także niższe ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu LDL. Zdrowe serce ma kluczowe znaczenie w walce z infekcjami. Dieta wegańska jest także lepsza dla serca od diety wegetariańskiej, gdyż jest bardziej efektywna w utrzymaniu niskiego poziomu cholesterolu i niskiego ciśnienia tętniczego krwi. Redukuje więc ryzyko wystąpienia chorób serca w większym stopniu.

Powód tego jest bardzo prosty – zdrowa dieta wegańska zawiera mniej tłuszczów nasyconych w porównaniu z dietą tradycyjną. Cechuje się niskim poziomem cholesterolu, wysokim poziomem błonnika oraz antyoksydantów i dobroczynnych substancji pokarmowych. To wszystko wpływa znacznie lepiej na żyły oraz tętnice i czyni serce zdrowszym. Nawet, jeżeli mamy wysoki poziom cholesterolu, przestawienie się na pełnowartościową dietę wegańską potrafi spowodować spadek tego poziomu czyniąc nasze żyły, tętnice oraz serce zdrowszym.

Typowa dieta zachodnia składa się z wysokoprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego i jest bogata w tłuszcz nasycony oraz cukier, co ma wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Wszystkie one są dla nas zagrożeniem dla nas w kontekście COVID-19. Dzieje się tak dlatego, że taka dieta i taki styl życia powodują ciągłą aktywację układu odpornościowego powodując, że pracuje on ciężej i ma mniejszą możliwość obrony przed nowymi infekcjami. Dodatkowo, taka dieta upośledza działanie białych krwinek, które są narzędziami obronnymi systemu odpornościowego, które walczą przeciw infekcjom zarówno wirusowym, jak i bakteryjnym.

U wielu osób, które mają niski poziom witaminy D, jej suplementacja może to pomóc we wzmocnieniu zdrowia i odporności. Jest to element, który rekomendujemy łącznie ze zdrową dietą i postępowanie zgodnie z jej wytycznymi. Jeżeli więc nasza dieta będzie złożona z owoców, warzyw, pełnych ziaren, strączków oraz orzechów i nasion oraz dodamy do niej witaminę D i witaminę B12, nasz organizm dostanie wszystko, czego potrzebuje. Dostarczymy mu składników odżywczych w najlepszy możliwy sposób. Wówczas będziemy zdrowi i zdolni do walki z infekcjami mając mocny układ odpornościowy.

Bazowanie na tych produktach jest także obecnie rekomendowane przez WHO w odniesieniu do COVID-19. Nie jesteśmy więc odosobnieni w tym, co mówimy.

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=zUaOLA_NaQE&t=72s

Może Ci się spodobać

Zmiany na zdrowsze

Zmiany na zdrowsze

26 września, 2023

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

×