Gnocchi szpinakowe z sosem pieczarkowym na białym winie (GF)
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 1,5 kg ziemniaków
🌱 150g maki ziemniaczanej
🌱 1 łyżka soli
🌱 1 szklanka szpinaku
🌱 odrobina wody
Wykonanie:
Ziemniaki czyścimy, następnie gotujemy w mundurkach.
Gotowe ziemniaki odcedzamy, rozdrabniamy na puree za pomocą tłuczka, bądź przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Szpinak myjemy i rozdrabniamy za pomocą malaksera z odrobiną wody.
Dodajemy szpinak, mąkę oraz sól, następnie wygniatamy ciasto.
Na stolnicy wysypujemy mąkę, by ciasto nie przywierało. Odrywamy kawałek ciasta i „rolujemy” wałek o średnicy ok. 1 – 1,5 cm. Za pomocą noża kroimy na niewielkie kawałki.
Każdą kluskę przewracamy na płasko i za pomocą widelca odgniatamy charakterystyczny wzór.
Do wrzącej wody wrzucamy gotowe kluski i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię, następnie odcedzamy i gotowe.
*świetnie smakują podsmażone na patelni
Sos pieczarkowy:
Składniki:
🌱 500g świeżych pieczarek
🌱 1,5 – 2 cebule
🌱 3 – 4 ząbki czosnku
🌱 lampka białego wytrawnego wina (100ml)
🌱 1 łyżka oliwy z oliwek
🌱 1,5 – 2 łyżki sosu sojowego
🌱 woda do podlania, jeżeli sos będzie za gesty
🌱 2 – 3 łyżeczki papryki wędzonej
🌱 2 łyżeczki papryki słodkiej
🌱 3 – 4 ziela angielskie
🌱 3 – 4 listki liścia laurowego
🌱 sól himalajska
🌱 świeżo mielony kolorowy pieprz
🌱 puszka mleka kokosowego bądź wegański jogurt naturalny
🌱 odrobina mąki bezglutenowej do zagęszczenia sosu (optymalnie)
🌱 zioła do posypania np. świeża natka pietruszki (optymalnie)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy następnie kroimy w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i smażymy około 2 – 3 minuty. Dodajemy pieczarki, całość mieszamy i smażymy kolejne 2 – 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem przez około 5 min. Gdy pieczarki będą al dente dodajemy: sos sojowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Dodajemy mleko kokosowe (całość bądź cześć w zależności, jaką gęstość sosu chcemy uzyskać, w razie potrzeby dodajemy wodę, bądź roztwór wody z mąką bezglutenową). Całość mieszamy jeszcze kilka minut, usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie, posypujemy natką pietruszki i gotowe 🌱
Smacznego! 💚