Pasztet z grochu
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na jedną keksówkę lub 2 mniejsze porcje:
♥ 250 g suchego grochu łuskanego (połówki)
♥ 50 suchej kaszy jaglanej
♥ 1 duża cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ ⅓ szkl oleju + olej do smażenia
♥ 1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów leśnych
♥ 4 łyżki zmielonych na mąkę pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów)
♥ 1 łyżeczka soli
♥ duża szczypta pieprzu, cząbru, majeranku, bazylii, papryki wędzonej
Wykonanie:
Ugotuj groch i kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu, a cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oleju. W misce umieść wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Przełóż masę do blaszki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i piecz ok. w temp. 180′ C przez ok. 45 min.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/