Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Śliwka w czekoladzie

Śliwka w czekoladzie

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki na ciasto w tortownicy ok. 28 cm:

1 szkl mąki pszennej
1 szkl płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
⅓ szkl cukru
⅓ szkl oleju
150 g śliwek suszonych, wcześniej namoczonych we wrzątku i wódce śliwkowej (ok. 3 łyżki wódki na 1 szkl wody)
1 łyżeczka cynamonu
½ rozpuszczonej gorzkiej czekolady
½ szkl mleka roślinnego
1 łyżka octu
1 łyżka oleju migdałowego

 

Dodatkowo:

4 łyżki wódki śliwkowej (do nasączenia ciasta po upieczeniu)

 

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru, w drugiej wszystkie mokre + cukier. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj mikserem. Przelej ciasto do tortownicy i piecz ok. 45 min. w 180’C. Z wystudzonego ciasta zetnij niewielką górną część i nasącz ciasto wódką śliwkową.

 

Masa:

100 g śliwek suchszych, wcześniej namoczonych we wrzątku
1 gorzka czekolada, rozpuszczona w kąpieli wodnej
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko biała warstwa)

 

Ubij pianę z mleczka kokosowego. Powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę i dalej ubijaj. Następnie dodaj drobno pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj masę łyżką. Przełóż masę na ciasto i udekoruj startą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki. Masa potrzebuje ok. 30 min. żeby się ściąć.

Smacznego!

 

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×