Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kaszą i grzybami

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki na ciasto, na ok. 40 pierogów:

2 szkl. mąki
ok. ½ szkl. wrzątku
szczypta soli
2 łyżki oleju

 

Farsz:

ok. 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 cebulka
2 ząbki czosnku
200 g suchej kaszy gryczanej
sól
pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia

Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój grzyby, cebulkę i czosnek i podsmażaj, aż odparuje cała woda. Przepuść podsmażone grzyby przez maszynkę, na małych oczkach. Wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wysyp mąkę na blat, zalej równomiernie wrzątkiem i zostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sól i olej i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj zimnej wody. Rozwałkuj cienko i wykrawaj np. szklanką kółka na pierogi. Do każdego nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Wrzucaj na gorącą i osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia pierogów. Podawaj z podsmażoną cebulką albo ziołami. Możesz też podsmażyć ugotowane pierogi.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×