Pierogi z kaszą i grzybami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ciasto, na ok. 40 pierogów:
♥ 2 szkl. mąki
♥ ok. ½ szkl. wrzątku
♥ szczypta soli
♥ 2 łyżki oleju
Farsz:
♥ ok. 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
♥ 1 cebulka
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 200 g suchej kaszy gryczanej
♥ sól
♥ pieprz
♥ natka pietruszki
♥ olej do smażenia
Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój grzyby, cebulkę i czosnek i podsmażaj, aż odparuje cała woda. Przepuść podsmażone grzyby przez maszynkę, na małych oczkach. Wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wysyp mąkę na blat, zalej równomiernie wrzątkiem i zostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sól i olej i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj zimnej wody. Rozwałkuj cienko i wykrawaj np. szklanką kółka na pierogi. Do każdego nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Wrzucaj na gorącą i osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia pierogów. Podawaj z podsmażoną cebulką albo ziołami. Możesz też podsmażyć ugotowane pierogi.
Smacznego! ♥♥♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/