Roślinne kiełbaski à la wędzone chorizo
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na 3 kiełbaski):
♥ 200 g śliwki “Suska sechlońska”
♥ 1 puszka białej fasoli
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 2 łyżki oleju kokosowego (ściętego)
♥ 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
♥ 1 łyżka pasty tahini
♥ 1 łyżka syropu z agawy
♥ 1 łyżka sosu sojowego
♥ 1 łyżeczka soli
♥ 1 łyżeczka octu winnego
♥ 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
♥ 2 rozgniecione owoce jałowca
♥ szczypta cząbru, majeranku, kminu rzymskiego, płatków chili, wędzonej papryki, pieprzu
♥ 1 łyżeczka proszku z suszonych buraków (opcjonalnie, aby nadać kiełbaskom odpowiedni kolor)
♥ 4-5 czubatych łyżek mąki z pestek słonecznika + mąka do podsypania
Dodatkowo:
♥ papier ryżowy (1 arkusz na 1 kiełbaskę)
♥ olej do smażenia
Przygotowanie:
Namocz śliwki w gorącej wodzie, aż zmiękną (ok. 20 min). Odcedź fasolę z zalewy i przepłucz ją zimną wodą. Odłóż 2 łyżki fasoli i lekko rozgnieć je widelcem (przydadzą się pod koniec przepisu). Odciśnij dobrze śliwki z wody, wrzuć je do blendera (używam blendera z ostrzem S), dodaj czosnek i miel ok. 1 minuty, a następnie dodaj pozostałe składniki i przyprawy (oprócz odłożonej fasoli i mąki z pestek słonecznika). Zblenduj wszystkie składniki, ale masa nie musi być jednolita. Przełóż masę do dużej miski albo na blat, dodaj wcześniej odłożoną i rozgniecioną fasolę. W kiełbaskach będzie wyglądała jak białe kawałki tłuszczu. Tak przygotowana masa jest zbyt rzadka, aby z niej formować kiełbaski, dlatego teraz dodawaj stopniowo mąkę z pestek słonecznika i wyrabiaj masę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy masa będzie dość plastyczna, podziel ją na tyle części, ile kiełbasek chcesz zrobić (min. 3 części, zbyt duże kiełbaski nie zmieszczą się do papieru ryżowego). Z każdej części uformuj kiełbaskę rolująć dłońmi masę na blacie. Pamiętaj, aby podsypywać masę mąką. Przygotuj tyle arkuszy papieru ryżowego, ile kiełbasek zamierzasz zrobić (u mnie 3). Kolejno zwilżaj papier ciepłą wodą, odczekaj chwilę, aż papier będzie miękki (uważaj, żeby się nie posklejał) i ścisło zawiń w niego kiełbaskę. Końcówki papieru ryżowego skręć mocno, jak papierki od cukierków. Powtórz czynność z każdą kiełbaską. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj kiełbaski przez ok. 2-3 min. Przekręcaj je, aby papier ryżowy podsmażył się równomiernie z każdej strony. Wystudź kiełbaski i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Całe kiełbaski możesz grillować a plasterki można krótko zapiekać (np. na pizzy) lub podsmażać na małej ilość oleju. Ale kiełbaski najlepiej smakują na zimno, na kanapce.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/