Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Wegańska à la musaka

Wegańska à la musaka

  • 16 listopada, 2022
  • by

Przepis na blachę 20 x 35 cm (8 porcji)

Składniki:

4-5 dużych, obranych ziemniaków
3-4 bakłażany

 

Na farsz:

2 cebule
4-6 ząbków czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
3 łodygi selera naciowego
1 papryka
2-3 różyczki kalafiora
2 pomidory
250-300 ml przecieru pomidorowego
½ szklanki wytrawnego wina czerwone
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
1 ½ łyżki soli
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków bądź kilka całych
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta płatków chili
duża garść posiekanych, świeżych ziół (oregano, bazylia, pietruszka, tymianek)

 

Beszamel:

4 łyżki oleju
5-6 łyżek mąki pszennej
ok. 1/2 l mleka sojowego
szczypta soli
duża szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

 

Dodatkowo:

oliwa
sól

 

Wykonanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry ok. 7 mm. Grilluj je na suchej patelni lub na grillu, po ok. 2 min. z każdej strony, aż zaczną się robić brązowe. Ponacinaj skórkę na każdym plastrze, w kilku miejscach. Po upieczeniu łatwiej będzie kroić musakę, gorący bakłażan nie będzie się ciągnął i miąższ nie będzie się oddzielał od skórki.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz solą. Surowe ziemniaki pokrój wzdłuż na duże plastry o grubości 3-5 mm i ułóż ścisło dwie warstwy na dnie naczynia, skrop oliwą i posól. Na ziemniaki ułóż ścisło dwie warstwy grillowanych bakłażanów. Każdą warstwę polej oliwą i posól.

Wszystkie warzywa do farszu pokrój na bardzo drobną kosteczkę (czasochłonne) albo zmiel w blenderze (ja używam blendera z ostrzem w kształcie litery “S”). Warzywa w gotowym farszu muszą konsystencją i rozmiarem przypominać kawałeczki mięsa mielonego. Zbyt duże kawałki sprawią, że farsz będzie wypadał podczas krojenia. Zbyt rzadki farsz wypłynie. Nie polecam ścierania warzyw na dużych oczkach tarki – kawałki będą za duże. Blender daje najlepsze i najszybsze efekty. Warzywa blenduj grupami i w tej samej kolejności dodawaj je na patelnię, na rozgrzaną oliwę (⅓ szkl). Zacznij od cebuli i czosnku. Kiedy się lekko zeszklą dodawaj pozostałe warzywa, zaczynając od najtwardszych, w odstępach ok. 1 min.: pietruszka+marchewka, seler naciowy, kalafior+papryka, pomidor. Dzięki zachowaniu odpowiedniej kolejności warzywa w farszu będą miały podobną miękkość. Wymieszaj warzywa, podduś jeszcze ok. 1 min. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki i przyprawy, oprócz świeżych ziół. Wymieszaj dokładnie farsz i podgrzewaj na “małym gazie” ok. 10 min., do odparowania wody. Na koniec dodaj zioła i ewentualnie dopraw do smaku. Twój farsz powinien być już gęsty, bardzo aromatyczny, lekko słodki a warzywa jeszcze delikatnie al dente. Gotowy farsz wyłóż do naczynia, na bakłażany. Warstwa farszu powinna mieć ok. 1 ½ cm grubości. Na farsz nałóż jeszcze jedną warstwę grillowanych bakłażanów.

Przygotuj beszamel. Na patelni lekko rozgrzej olej i dodaj mąkę. Podgrzewaj zasmażkę ok. pół minuty, ciągle mieszając, żeby nie przypalić mąki. Dodaj mleko i mieszaj intensywnie, aby nie pojawiły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z palnika, dopraw gałką muszkatołową, solą i płatkami drożdżowymi. Wylej beszamel na musakę i wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180’ C. Piecz ok. 40 min. Zostaw ok. 15 min. do przestygnięcia przed podaniem.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×