Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Sałatka z bobu, szparagów i komosy ryżowej

Sałatka z bobu, szparagów i komosy ryżowej

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki na 2 porcje:

  • 3 szklanki bobu
  • 10-15 zielonych szparagów
  • ½ jabłka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • garść orzechów laskowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Wrzuć bób do wrzącej i osolonej wody i gotuj ok. 5-10 min. Im dłużej gotujesz bób, tym będzie bardziej miękki. Przelej ugotowany bób zimną wodą i przełóż do miski. Młody bób zajadam ze skórką, ale możesz też go obrać po ugotowaniu. Jabłko obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i piecz ok. 10 min. w temp. 180’C. Ze szparagów odłam stwardniałą końcówkę, a resztę pokój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, delikatnie posól i piecz razem z jabłkiem jeszcze ok. 7 min. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw oliwą, solą i pieprzem. I gotowe! Możesz jeść tę sałatkę na ciepło, zanim bób i szparagi wystygną, albo na zimno.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×