Owoce zapiekane pod kruszonką
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Przepis na 3/4 porcje (w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 25cmx25cm)
Składniki:
♥ 0,5kg owoców do wyboru -jagód, malin, truskawek, borówek, śliwek, bananów lub 5 jabłek/gruszek
♥ 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
♥ 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
♥ opcjonalnie: rodzynki, cynamon, masło orzechowe, jogurt roślinny, mleko roślinne, orzechy – w dowolnej ilości
1. Wybrane owoce myjemy. Jeśli są to jabłka/gruszki/śliwki – pozbywamy się pestki. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne.
2. Owoce jagodowe wystarczy wrzucić do naczynia, jabłka czy gruszki pokroić w kostkę.
3. Mieszamy w osobnym naczyniu płatki owsiane i olej kokosowy, jeśli owoce są zbyt kwaśne można tu dodać około łyżkę substancji słodzącej – np. syropu klonowego.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na grzanie góra dół.
5. Zasypujemy owoce kruszonką.
6. Pieczemy przez około 15-25 minut.
7. Podajemy z dowolnymi dodatkami – rodzynkami, orzechami, jogurtem roślinnym lub odrobiną mleka.