Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Bigos z kapusty z młodymi ziemniakami

Bigos z kapusty z młodymi ziemniakami

  • 16 listopada, 2022
  • by
Składniki:
  • ok. 1,5kg kapusty
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 1 średnia marchewka
  • pół cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • spora garść koperku + mała garstka do dekoracji
  • ziemniaki – wg uznania
Przygotowanie:
  1. Kapustę siekamy w ok. 2cm kawałki.
  2. Jeśli używamy kapusty innej niż młodej – wrzucamy ją do garnka, dodajemy ok. pół szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym gazie do momentu aż kapusta zmięknie, około 30-40 minut.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę a marchewkę wzdłuż na pół i w plasterki.
  4. Z kapusty odlewamy 90% wody, dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawy i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Dajemy wszystkiemu zmięknąć, około 30 minut.
  6. Gotujemy uznaną przez siebie ilość ziemniaków w osolonej wodzie.
  7. Podajemy bigos na ziemniakach, dekorujemy koperkiem.
Autorka:
Komentarze wyłączone
×