Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto Arborio;
  • 3 szklanki bulionu warzywnego;
  • 200 g pieczarek;
  • 1 szalotka;
  • por – ok. 15 cm jaśniejszej części;
  • 2 łyżki oleju ryżowego;
  • 200 ml mleka kokosowego;
  • pasta curry żółta – według upodobań;
  • sól, pieprz;
  • szczypiorek.

 

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do garnka, bez oleju, chwilę prażymy. Zalewamy bulionem, zostawiamy na niedużym ogniu.

Pieczarki, pora i szalotkę kroimy na drobne kawałki, wrzucamy na patelnię na rozgrzany uprzednio olej, smażymy i czekamy, aż woda z pieczarek całkiem odparuje.

Po ok. dziesięciu minutach do bulionu z ryżem wlewamy dolewamy mleko kokosowe i pastę curry – łyżkę, dwie, trzy – w zależności od preferencji jeśli chodzi o ostrość. Wszystko mieszamy i dalej trzymamy na ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdy tak się stanie, dodajemy warzywa z patelni, mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Świetnie smakuje ze świeżym szczypiorkiem 🙂

Komentarze wyłączone
×