Risotto z porem i pieczarkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto Arborio;
- 3 szklanki bulionu warzywnego;
- 200 g pieczarek;
- 1 szalotka;
- por – ok. 15 cm jaśniejszej części;
- 2 łyżki oleju ryżowego;
- 200 ml mleka kokosowego;
- pasta curry żółta – według upodobań;
- sól, pieprz;
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Ryż wsypujemy do garnka, bez oleju, chwilę prażymy. Zalewamy bulionem, zostawiamy na niedużym ogniu.
Pieczarki, pora i szalotkę kroimy na drobne kawałki, wrzucamy na patelnię na rozgrzany uprzednio olej, smażymy i czekamy, aż woda z pieczarek całkiem odparuje.
Po ok. dziesięciu minutach do bulionu z ryżem wlewamy dolewamy mleko kokosowe i pastę curry – łyżkę, dwie, trzy – w zależności od preferencji jeśli chodzi o ostrość. Wszystko mieszamy i dalej trzymamy na ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdy tak się stanie, dodajemy warzywa z patelni, mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Świetnie smakuje ze świeżym szczypiorkiem 🙂