Malinowe babeczki z nerkowców
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 6 babeczek:
Masa:
- 150 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc),
- 2-3 łyżki syropu z agawy lub ksylitolu,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
- 2/3 szklanki malin.
Spód:
- 6 daktyli,
- 1/3 szklanki orzechów lub nasion
Przygotowanie:
Na początek blendujemy składniki na spód czyli orzechy z daktylami do momentu uzyskania lepkiej masy. Układamy ją na dnie foremek i mocno ugniatamy. Następnie przechodzimy do robienia jasnej masy. Blendujemy wszystkie składniki na masę z wyjątkiem malin. Po uzyskaniu kremowej masy rozkładamy 1/2 masy do foremek, resztę blendujemy z malinami i kładziemy ostatnią warstwę do foremek. Na wierzchu układamy maliny i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis autorstwa Darii Rogowskiej http://www.ekocentryczka.pl/