Ciasto snickers bez pieczenia
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=390437388058479
Składniki:
- 100 g daktyli bez pestek (namoczonych kilka minut w ciepłej wodzie),
- 3/4 kubka bezglutenowych płatków owsianych,
- 5 łyżek syropu z tapioki albo innego roślinnego,
- 300 g orzechów ziemnych niesolonych (zmielonych blenderem na mąkę),
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju kokosowego
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Spód: Daktyle odsączamy, blendujemy razem z płatkami owsianymi oraz łyżką syropu.
Środek: Rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego. Do zmielonych orzechów dodajemy sól, 4 łyżki syropu oraz roztopiony olej. Siekamy drobno połowę czekolady, dokładnie mieszamy.
Polewa: Pozostałą połowę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy razem z łyżką oleju kokosowego.
W dowolnym naczyniu, najlepiej na papierze do pieczenia, rozkładamy równomiernie każdą warstwę i mocno dociskamy. Dekorujemy polewą i tak przygotowane wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny aby stężało.
Smacznego!