Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Klasyczna zupa ogórkowa

Klasyczna zupa ogórkowa

  • 15 listopada, 2022
  • by

Składniki (około 6 porcji)

500g ogórków kiszonych + zalewa

Około 500g ziemniaków

Warzywa do wywaru: marchew, seler, pietruszka, por

250ml sojowej śmietanki do gotowania light

Ziele angielskie

Liście laurowe

Lubczyk

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W czasie gotowania ziemniaków umyć warzywa korzeniowe do wywaru i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, por przekroić na pół.
  3. Do dużego garnka wlać 1300-1500ml wody, wrzucić starte warzywa, pora i przyprawy, gotować około 15 minut.
  4. W międzyczasie odlać zalewę ogórkową, ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
  5. Gdy wywar warzywny będzie już gotowy, należy wyjąć z niego por, ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Do wywaru dodać starte ogórki kiszone, zalewę ogórkową i sojową śmietankę.
  7. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
  8. Zupę warto podawać z koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem – smacznego!

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (na jedną porcję):

Białka: 4g

Tłuszcze: 2,3g

Węglowodany: 21,8g

Błonnik: 3,6g

Kalorie: 112,7

Komentarze wyłączone
×