Gulasz z kalarepy
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=375108529591365
Składniki:
- 2 kalarepy razem z liśćmi,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- marchewka i pietruszka starte na tarce,
- garść posiekanego szczypiorku,
- tymianek,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- łyżka wędzonej papryki,
- sól i pieprz,
- 1/3 litra wody,
- szklanka ugotowanej fasoli (ew. fasoli z puszki),
- 100 g ryżu,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- duża cebula.
Przygotowanie:
Kalarepy obieramy i kroimy w niewielką kostkę, czosnek obieramy i siekamy, na łyżce oleju obsmażamy chwilę kalarepę, pod koniec dodajemy czosnek.Całość przekładamy do garnka i dodajemy marchewkę, pietruszkę, szczypiorek, tymianek, kurkumę, wędzoną paprykę, sól, pieprz, zalewamy wodą. Gotujemy około 10 min aż kalarepa zmięknie. Dodajemy ugotowany ryż, fasolę i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 min.
Obieramy i kroimy cebulę, najlepiej w krążki lub pióra. Rumienimy na łyżce oleju. Siekamy młode liście kalarepy. Gulasz podajemy posypany zrumienioną cebulką i liśćmi kalarepy.
Smacznego!