Makaron z bobem, chili i pesto z rukoli
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
500g dowolnego makaronu, w tym wypadku świderki
1 szklanka niełuskanego, ugotowanego bobu
1 papryczka chili
½ cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
100 ml śmietanki sojowej
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na pesto (składniki na mały słoiczek, na około 3 obiady):
1 pęczek rukoli (500g)
50g orzeszków piniowych
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół (np. bazylia, oregano)
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, zamknąć w małym, szczelnym słoiczku i przechowywać w lodówce.
Opcjonalnie: wegański parmezan (składniki na 1 obiad)
2 łyżki orzechów (w tym przypadku pół na pół nerkowce i migdały)
2 łyżki płatków drożdżowych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju lub oliwy (ja użyłam oleju z wiesiołka)
- Zanim przystąpisz do gotowania obiadu, ugotuj w osolonej wodzie jedną szklankę niełuskanego bobu, odstaw do ostudzenia a następnie obierz ze skórek.
- Nastaw garnek z wodą, a gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Pokrój z grubsza cebulę (na plasterki, lub większą kostkę), posiekaj drobno czosnek, a papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki (jeśli nie lubisz pikantnych dań, możesz użyć tylko pół papryczki).
- Przygotuj w międzyczasie „wegański parmezan“: zetrzyj orzechy na tarce i połącz z resztą składników, lub zblenduj od razu wszystkie składniki.
- Na głębokiej patelni, w woku lub dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj chili i bób i pogrzewaj jeszcze chwilę.
- Jeśli makaron jest już gotowy, odcedź go, wrzuć do garnka z warzywami i przemieszaj całość.
- Dodaj teraz dwie łyżki pesto z rukoli oraz śmietankę i przemieszaj całość. Jeśli makaron wydaje się być zbyt suchy – dodaj jeszcze łyżkę lub dwie oliwy.
- Dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerze lub do misek i podawaj z przygotowanym wcześniej wegańskim parmezanem i świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze (jedna porcja):
Białko: 22,2g
Tłuszcze: 10,8g
Węglowodany: 96,2g
Błonnik: 7,1g
Kalorie: 569,3